Hello 2020: aan de slag met je goede voornemens!

door | jan 2, 2020 | Blog

Aan de slag met je goede voornemens

Aan de slag met je goede voornemens

De feestjes, kerstdiners en oliebollen van december liggen weer achter ons. Het is 2020 en dat betekent een nieuw jaar en een kans op een frisse start, om dingen nét even anders te doen. Misschien heb jij ook goede voornemens of doelen waar je net vol goede moed mee bent gestart. Goede voornemens volhouden is voor veel mensen lastig. Met deze tips haal je het optimale uit jouw doelen voor 2020!

Een paar kilootjes kwijt, meer lezen, genieten van de kleine dingen, meer tijd met je kinderen doorbrengen, minder klagen…

Wat je doel voor 2020 ook is, je wilt natuurlijk dat je ‘m dit jaar haalt. Jammer genoeg zijn veel mensen (te) streng voor zichzelf. Het is vaak alles of niets, terwijl je als je objectief naar je progressie kijkt, je eigenlijk best flinke stappen hebt gezet. Als je merkt dat het niet zo lekker gaat, is het écht oké om je doelen of verwachtingen een beetje bij te stellen. Een doel dat je haalt motiveert namelijk om door te gaan, terwijl je van een ‘mislukking’ misschien dieper in de put raakt. En dat is zonde, want met een positieve mindset heb je meer kans van slagen.

Een nieuw jaar, een nieuw begin

Veel mensen grijpen een jaarwisseling aan om het roer in hun leven om te gooien. En dat is eigenlijk niet gek. Een nieuw jaar is als een blank vel papier; alles is nog mogelijk. Het is een perfect moment om terug te kijken naar 2019 en te bedenken wat je wel en niet goed vond aan dat jaar. De goede punten van vorig jaar neem je mee en borduur je op voort, terwijl je de negatieve dingen lekker achter je laat.

Goed of fout?

Als je kunt achterlaten wat je niet meer nodig hebt en je kunt focussen op de doelen die je voor je liggen, heb je al een belangrijke stap gezet. Positief blijven is dan ook één van de belangrijkste voorwaardes om jouw goede voornemens tot een succes te maken dit jaar. Er is geen goed of fout, het is jouw leven en jij bepaalt hoe je dat invult.

Hoe ga je jouw goede voornemens volhouden?

Door te werken aan je goede voornemens doorbreek je je dagelijkse gewoontes en leer je nieuwe aan en dat kost even tijd. Na een week of drie zul je zien dat het makkelijker wordt om aan je voornemens vast te houden; het zijn gewoontes geworden!

Deze tips helpen je om te zorgen dat je voornemens gewoontes worden:

1. Ga op tijd naar bed

Alles is moeilijker als je moe bent. Je gaat vervelende taken uitstellen, grijpt sneller naar junkfood en het is lastiger om positief te blijven. Zorg dus dat je elke nacht voldoende slaapt om je voornemens niet te saboteren. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, wisselt per persoon. Het is belangrijker dat jij je uitgerust voelt als je ‘s ochtends wakker wordt.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere avond om tien uur in bed ligt. Je telefoon blijft in de woonkamer en je leest een boek voordat je gaat slapen.

2. Doe wat bij je past

Het fijne aan goede voornemens is dat je ze helemaal zelf mag bepalen. Het zijn JOUW voornemens, dus het is belangrijk dat ze bij je passen. Doe je liever dingen alleen of samen? Ben je een ochtendmens of juist ‘s avonds op je best? Ben je het liefst binnen of buiten?

Jezelf kennen is het begin van succesvol zijn. Zorg dat je doelen bij jouw passen en probeer dat ook vooral uit! Je leert nog steeds het meeste van je fouten, zolang je niet opgeeft, tenminste.

Wat betekent dat concreet? Stel, je hebt als doel om in 2020 minstens drie keer per week te sporten, maar je weet eigenlijk niet goed wat je dan wilt doen. Je kunt je aansluiten bij een vriendin met hetzelfde goede voornemen, maar misschien is haar idee van sporten wel heel anders dan dat van jou. Onderzoek wat jij leuk vindt door bijvoorbeeld verschillende proeflessen te doen. Word je er niet blij van? Next!

3. Maak een haalbaar (!) plan

A goal without a plan is just a wish. Een mooie quote die ook perfect op goede voornemens van toepassing is. Want hoe ga je je doel bereiken als je geen idee hebt welke stappen je daarvoor moet zetten?

Neem even een half uurtje om na te denken over je doel. Welke stappen moet je zetten om dat doel te halen? Maak deze stappen zo concreet en haalbaar mogelijk.

Haalbaarheid is sowieso een belangrijk woord bij doelen stellen en plannen maken. Vraag jezelf daarom na het opstellen van het plan af of deze stappen echt haalbaar zijn voor jou. Verwacht je niet té veel van jezelf? Het is beter om je plannen bij te moeten stellen omdat je de doelen te makkelijk haalt dan om na een paar weken te moeten concluderen dat je veel te ambitieus bent geweest.

Heel veel succes met je goede voornemens!

Dolores