De fases van een Burn-Out

door | jul 11, 2020 | Blog

Fases Burn-out

Een Burn-out komt in fases. Maar wat zijn deze fases en hoe herken je die?

En daar zit je dan, op de bank, volledig uitgeblust. Oftewel een Burn-Out. Je voelde het al wel; de vermoeidheid, geïrriteerd en vage lichamelijke klachten. Maar hé, iedereen om je heen is druk, druk, druk. En een veel gehoorde opmerking is, “ja, ik ben ook wel eens moe. Gewoon een weekendje uitrusten en dan komt het wel weer goed” Maar is dat ook zo? Om te voorkomen dat jij in een Burn-Out raakt, neem ik je nu mee door de verschillende fases.

Overwerkt

De eerste fase van een Burn-Out is overwerkt zijn. Je hebt hard gewerkt aan een project waarin veel van je gevraagd werd. Het was een project met veel nieuwe uitdagingen die je zowel energie gaven, maar ook energie kosten. Je merkt dat je tegen het einde het overzicht begint te verliezen en dat je sneller moe bent dan normaal. Je hebt nog geen last van aanhoudende lichamelijke of geestelijke klachten. Wellicht dat je eens een nachtje slecht slaapt, maar dat is het dan. Dit is wel een goed moment om op de rem te trappen en vrije tijd voor jezelf in te plannen. Dit geeft je de gelegenheid om weer even lekker bij te tanken. Doe leuke dingen die je energie geven en besteed weer meer aandacht aan gezonde voeding en voldoende beweging.

Neem ook de tijd om te reflecteren. Waar ging het mis, wat heb je nodig en stel bij.

Overspannen

De tweede fase van een Burn-out is overspannen. Je hebt de signalen van je concentratieverlies en je vermoeidheid genegeerd. De nachten dat je slecht slaapt volgen zich in rap tempo op. Je voelt je steeds vaker opgejaagd en ervaart een zware drukkende vermoeidheid. Door de stress die je lichaam niet meer kwijt kan, is er een constante spanning in je spieren. Denk hierbij aan pijn in je nek, schouders en hoofdpijn. Er is sprake van geestelijke en lichamelijke uitputting. In deze fase is het belangrijk om hulp in te schakelen. Een coach kan samen met jou kijken naar je gedragspatronen en ondersteunen bij je energiemanagement. Wat heb jij nodig om weer terug in een positieve flow te komen.

Burn-Out

De derde fase is de Burn-out zelf. Je bent niet alleen lichamelijk en geestelijk overbelast, ook emotioneel ben je uitgeput. Letterlijk opgebrand. Misschien zou je sommige dingen nog wel willen, maar je kan niet meer. Je hebt er simpelweg de energie niet meer voor. Dit kan ook zorgen voor angst. Hoe moet dat nou in de toekomst? Zal ik ooit weer normaal kunnen functioneren?

Heb ik en Burn-out?

Een Burn-out ontstaat dus niet zomaar ineens. Daar gaan vaak maanden of zelfs jaren overheen. Daarnaast zijn we allemaal verschillend en zo kan een Burn-Out zich bij iedereen anders manifesteren. De een heeft last van hoofdpijn terwijl de ander eerder last heeft van zijn maag. Herken jij jezelf in dit verhaal? Zorg dat je op tijd op de rem trapt!

Ik kan je helpen bij het proces van je herstel. Kijk hier wat ik voor jou kan betekenen. Wil je alvast een fijne oefening doen? Op mijn YouTube kanaal kun staan verschillende oefeningen die je thuis kunt doen.

Liefs Dolores