Krachtig ouder worden

door | feb 20, 2020 | Blog

Krachtig ouder worden
Geen lesrooster URL ingevuld.

Krachtig ouder worden begint bij goed naar je lichaam luisteren. En dat is niet altijd gemakkelijk. Zelf werd ik twee jaar geleden met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik ging door mijn knieën om iets uit het onderste keukenkastje pakken toen ik het merkte. Ik had niet meer de kracht om in één keer omhoog te komen. Een paar keer moest ik veren en toen – hop – stond ik weer. Rechtop, maar wél een beetje in shock. Gebeurde dit echt? Zo oud ben ik toch nog niet?

De afgelopen zeventien jaar waren druk. Met een baan als CEO van Man & Co, een studie, kinderen en daarnaast nog het opzetten van mijn eigen bedrijf. Ik had voor veel verschillende dingen aandacht. Maar mijn lichaam? Dat schoot er bij in. Zelfs na mijn zwangerschappen – een aanslag op mijn lijf – nam ik geen tijd om goed te herstellen en mijn lichaam weer krachtig te maken. En nu kwam ik niet meer in één keer omhoog. Ik merkte dat mijn lichaam aan het veranderen was, zonder dat ik het doorhad. Dat ik écht ouder aan het worden was. Misschien was het nu dan toch tijd om beter naar mijn lichaam te luisteren.

Een krachtig en vitaal lichaam

Ik wilde krachtig ouder worden. Maar hoe? De sportschool waar ik eens per week een uur sportte, startte een Twaalf Weken Challenge. Zou dat wat voor mij zijn? Ik zag op tegen het idee om als vijftiger tussen de jonge meiden te staan. Maar mijn huidige trainingsuurtje was ook niet bepaald uitdagend. Ik besloot om uit mijn comfortzone te stappen en meldde me aan. Samen met drie anderen ging ik onder begeleiding van een personal trainer aan de slag met een uitdagend en resultaatgericht trainingsprogramma. Mijn persoonlijke doel? Mijn lijf weer krachtig en vitaal maken.

Uitdagend was de challenge zeker! Tijdens de trainingen deed ik niet alleen een beroep op mijn lichamelijke, maar ook op mijn mentale kracht. Ik moest van ver komen. De diepte in, afzien en iedere week weer wat zwaarder trainen. Waar was ik aan begonnen? Op sommige dagen had ik totaal geen energie en kon ik alleen maar op de bank hangen. Wat nou vitaal en krachtig? Gelukkig werd dat na verloop van tijd beter. Al was het me zonder personal trainer nooit gelukt.

Inmiddels is er een jaar voorbij en nog steeds vind je mij zeker twee keer per week in de sportschool. Door het volgen van de challenge heb ik geleerd om mezelf uit te dagen, doelen te stellen en deze doelen ook weer bij te stellen. Ik voel me krachtiger, zelfverzekerder en energieker. Ik heb gevonden wat bij mij past om krachtig ouder te worden. En een mooie bijkomstigheid: meer spieren betekent meer aanmaak van testosteron. Dat geeft daadkracht en lef.

Wat heb jij nodig?

We zijn allemaal uniek. Dit is wat bij mij past en voor mij goede resultaten geeft. Wat voor jou werkt? Dat is een kwestie van proberen! Wees nieuwsgierig, probeer eens iets nieuws en laat je verrassen. Jij bent de manager van jouw lichaam. Dus wil je krachtig ouder worden? Doe dan eens een stap terug en ga na hoe je je voelt. Waar heeft jouw lichaam behoefte aan? Onderneem vervolgens actie. Zorg voor goede begeleiding en wissel verschillende sporten af om op conditie, kracht, coördinatie en lenigheid te trainen. Maar wat je ook doet, doe vooral waar jij blij van wordt. Want als jij goed in je vel zit, is ouder worden helemaal niet zo erg.

Happy aging!
Dolores