Eerste hulp bij stress en burn-out: Voorkom stress en leer luisteren naar je lichaam. Regelmatig hoor je het langskomen: ‘Je moet luisteren naar je lichaam’. Een burn-out ontstaat doordat je niet luistert naar je lichaam; je hebt lange tijd genegeerd wat je lichaam nodig heeft. Het klinkt misschien zweverig, maar jouw lichaam kan je écht vertellen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Maar hoe doe je dat en als je luistert, waar moet je dan naar luisteren?
Signalen negeren
Door de drukte en stress hebben we geleerd om ons lichaam te negeren. Vaak hebben we het niet eens door dat we zoveel stress ervaren. Veel mensen staan een groot gedeelte van de dag in de overlevingsstand. Iedereen is toch druk, druk, druk? We hebben geen tijd en ruimte voor pijn, vermoeidheid en andere ongemakken. Dus heb je hoofdpijn, neem dan een paracetamol, heb je spierpijn, doe er dan een verwarmende gel op. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn het verleerd dat het signalen zijn van ons lichaam dat het niet goed gaat met ons. Hoe langer we deze signalen negeren, hoe sterker ze worden. We gaan steeds meer stress ervaren en een burn-out ligt op de loer.
Ik vergelijk het altijd met een dashboard van een auto. Als er iets stuk is, dan gaat er een lampje branden en komt er zo’n irritant piepje bij. Wanneer je dit negeert (wat haast onmogelijk is) gaat je auto onherroepelijk stoppen of je krijgt een bekeuring voor een defect licht. Maar gek genoeg gaan we met onze auto vrijwel direct naar de garage om het defect te laten repareren. Wanneer het om ons lichaam gaat blijven we dit negeren.
Inchecken
Om te leren luisteren naar je lichaam is het van belang dat je in gaat checken. Doordat we de neiging hebben om nog een tandje bij te zetten in tijden van stress, zal dit best een uitdaging zijn. Leren luisteren naar je lichaam moet je opnieuw leren. En dat kost tijd en vergt ook moed. Je kunt ervoor kiezen om dit op een vast moment op de dag te doen. In de ochtend, middag of avond. Ga rustig zitten en stel jezelf de vraag;” hoe is het nu met mij en hoe voelt mijn lichaam. Wat kun je allemaal waarnemen”. Belangrijk is om dat te doen zonder oordeel te hebben. Voel het en laat weer los.
Wat zegt jouw lichaam?
Stress zet zich meestal op dezelfde plek in jouw lichaam vast. Die plek is bij iedereen weer anders. Wanneer je met regelmaat incheckt zullen je bepaalde dingen gaan opvallen. Dat spiertje wat trilt bij je oog, dat opgeblazen gevoel in je buik of de pijn in je nek. En wanneer je dit opmerkt, kun je er dan ook een situatie aan verbinden? Bijvoorbeeld dat je een afspraak hebt of als je een telefoontje moet plegen. Het kan ook persoons gebonden zijn. Die ene collega of vriendin, wat gebeurt er in je lichaam als je aan die persoon denkt. De volgende stap is om het gevoel er te laten zijn en er een woord of een korte zin aan te verbinden. Wat zegt jouw lichaam? Belangrijk is om het gevoel niet weg te stoppen. Dit is wat je normaal gesproken zou doen, dus begrijpelijk dat dat je eerste reactie weer zou zijn.
Waar komt dit gevoel vandaan en wat heb jij nodig?
Nu je signalen gaat leren herkennen, ga je een stap verder: voelen wat je nodig hebt. En leren voelen wat je nodig hebt doe je simpel weg door jezelf vragen te stellen. Dus op het moment dat je de stress waarneemt in jouw lichaam en je blijft bij dit gevoel, vraag jezelf dan af hoe dat komt dat je stress ervaart op dit moment? Vraagt de persoon bijvoorbeeld erg veel energie van je? En wat maakt dat deze persoon zoveel energie van je vraagt? En waar heb jij nu op dit moment behoefte aan?
Luisteren naar je lichaam, is luisteren naar jezelf
Wanneer je eenmaal gaat beginnen met luisteren naar je lichaam, ga je steeds meer voelen. Voelen wat jij nodig hebt. Voelen waar jij energie van krijgt en ook voelen wat je energie kost! Geef jezelf de tijd voor dit proces en je zult merken dat het steeds beter gaat.
Heb je ondersteuning nodig in het proces van leren voelen? Als Life Coach kan ik je helpen om inzichtelijk te krijgen wat er speelt op dit moment in jouw leven. Wat kost je energie en wat geeft je energie.
Wil je leren inchecken? Kijk hier voor wat ontspanningsoefeningen.
Liefs, Dolores