Stress en burn-out klachten tijdens de coronacrisis

door | dec 3, 2020 | Blog, Burn-out, Persoonlijke ontwikkeling, Stress, testimonial, Yoga

Stress en burn-out klachten tijdens de coronacrisis

Het is nu begin december. Het einde van een bijzonder jaar is in zicht. Bijna negen maanden geleden gingen we voor het eerst in ‘lockdown’. Wat is de impact van corona op jou? Hoe gaat het met je gezondheid en met je mentale gezondheid?

Verandering geeft stress

Kijkend naar afgelopen maanden ervaar ik zelf in alle fases verschillende emoties. Zowel privé als zakelijk. Privé vond ik het op het begin juist erg prettig om veel samen thuis te zijn met mijn man en kinderen. En ben ik nu juist op zoek naar balans. Ik merk dat ik behoefte heb aan mijn eigen ruimte. Zakelijk kwamen er al snel zorgen door de nieuwe situatie die ik (net zoals iedereen) totaal niet had voorzien. Al zes jaar lang is de studio drukbezocht en toen dit veranderde gaf dat stress.
Stress heb je soms nodig als waarschuwing en voor het opmerken van gevaar. Echter zien wij stress vaak, net zoals angst en boosheid, als iets niet helpend maar toch is stress van belang voor de balans.

Zonder blijheid geen boosheid. Zonder (stress)inspanning geen ontspanning. Stress brengt namelijk ook iets positiefs mee! Het gaat erom dat je, je eigen energiemanagement leert kennen, gaat luisteren naar je stresssignalen, de balans blijft zoeken voor jezelf en niet altijd door blijft gaan. Het is goed aan te kijken wat voor invloed corona op je doen en denken heeft. Hierbij is bereidheid om mee te bewegen en de bereidheid om te veranderen misschien wel het meest belangrijk.

Zelfzorg vermindert stress

Sommige stressoren kun je zelf makkelijk uitzetten door letterlijk je mobiel uit te zetten of figuurlijk door bewust te worden dat veel stressoren zijn ingebeeld. Ze zitten in je hoofd en kunnen er ook weer uit.
Goede zelfzorg is nu extra belangrijk! Huidige onzekerheden kunnen leiden tot overmatig googelen, nieuws kijken en geruststelling vragen. Dit helpt op korte termijn maar zorgt op lange termijn voor angst, onrust en stress. De overtreffende trap van stress kan een burn-out zijn. Een noodkreet van lichaam en geest. Een burn-out is echter niet uitsluitend gerelateerd aan werk en gaat vaak gepaard met angst. Het is erg belangrijk om nu inzicht te houden in wat inspanning en wat ontspanning voor jou is.

Heb je behoefte aan meer ontspanning of verlang je naar inzichten in jouw stressoren?
Coaching, meditatie, yoga, mindfulness, gesprekken met anderen en in de natuur zijn kunnen goed helpen bij minder analyseren en niet in je hoofd zitten. Probeer je zorgen te delen. En focus je op de dingen die wel goed gaan, waar je dankbaar voor bent, die je hoop geven en je stressniveau verlagen.
Heb jij behoefte aan wat ondersteuning? Dan nodig ik je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. In dit kennismakingsgesprek gaan we in kaart brengen wat jouw behoeftes zijn en wat ik als coach voor jou kan beteken. Wil je wat meer informatie over mijn werkwijze? Kijk dan op mijn aanbod pagina.

Neem direct contact met mij op om een afspraak in te plannen voor meer energie!

Ik hoop je binnenkort te mogen ontmoeten.

Liefs, Dolores