Vakantiestress

door | aug 4, 2022 | Blog, Persoonlijke ontwikkeling, Stress

Vakantietress

Hoe begin jij aan je vakantie? Ben je lekker uitgerust of ervaar je vakantiestress?

Net voordat ze op vakantie ging bracht ik nog een bezoekje aan een vriendin. Bezweet deed ze deur open. “Ga lekker zitten, ik kom zo bij je.”  Ze was nog druk bezig met het huis opruimen en schoonmaken. Toen we eindelijk gingen zitten om ons kopje thee te drinken gaf ze aan dat ze de week voor haar vakantie erg druk is geweest met alles afronden en overdragen op het werk en dat ze eigenlijk supermoe is. Herkenbaar? Vakantie hoort toch leuk en ontspannend te zijn?  Helaas ervaren veel mensen vakantiestress en dat kan voorkomen worden.

Oorzaken vakantiestress

Als jij vakantiestress ervaart kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn.

 

Vakantiestress door verkeerde planning

De dag van vertrek komt steeds dichterbij en je voelt de stress al toenemen. Het huis moet nog aan kant. De koffers moeten nog ingepakt worden. Je moet nog de laatste boodschappen doen zoals zonnebrand en pleisters, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen tijd voor. Je hebt geen afspraken gemaakt met je partner over ‘wie doet wat’ en dit levert nu al de nodige irritatie op.  En help, wie gaat de kat eten geven terwijl jullie weg zijn?

Kortom geen fijne start van de vakantie!

 

Vakantiestress door werkdruk

De vakantie komt in zicht en je wilt alles goed afronden en overdragen. Ieder jaar neem je je voor dat je daar eerder mee gaat beginnen, zodat je dit jaar wel uitgerust op vakantie gaat. Maar ook dit keer heb je nog stapels werk te doen. Je zet een extra tandje bij om alles af te krijgen, zodat je je collega’s niet wilt belasten met jouw werk. Met als gevolg dat je blijft doorwerken tot de dag voor de vakantie.

Vakantiestress op je vakantie

Na een lange reis kom je eindelijk aan op de plek van je bestemming. De eerste paar dagen heeft je lichaam de tijd nodig om te wennen. Er is een verandering van temperatuur, ander eten en wellicht dat ook je ritme verandert qua eten en slapen. Je lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen en dat kost energie.

 

  1. Gouden tips om vakantiestress te voorkomen

 

  1. Neem extra vrij

Neem extra vrije dagen op. Zo zorg je ervoor dat je de rust hebt de koffers in te pakken en de laatste boodschappen te doen, maar ook dat je bij thuiskomst nog even kunt nagenieten.

  1. Maak een thuisplanning

Spreek van tevoren met je partner af wie waar verantwoordelijk voor is en werk met lijstjes wat moet er gebeuren voor de vakantie, wat hebben we nog nodig en een inpaklijst.  Deze kun je zelf maken of downloaden op bijvoorbeeld ANWB.

  1. Maak een werkplanning

Voordat je nieuwe opdrachten aanneemt maak je een reële planning en zorg dat je je werk op tijd overdraagt. Zo voorkom je dat je de week voor je vakantie alles nog snel moet afmaken.

  1. Acclimatiseer

Neem de tijd om je lichaam én geest te laten wennen aan de nieuwe omgeving, de temperatuur en het eten. Begin met vertragen.

  1. Loslaten

Niet alles gaat volgens plan. Je vlucht heeft vertraging, bij aankomst kom je erachter dat je toch je shampoo of tandenborstel bent vergeten! Een ramp? Welnee, laat het los en ga genieten van je vakantie.

 

Ik wens je een mooie zomer!

 

Liefs, Dolores