Waarom je goede voornemens steeds niet lukken

door | jan 27, 2020 | Blog

Waarom goede voornemens mislukken

Waarom goede voornemens mislukken

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Moet je al je wilskracht gebruiken om vol te houden? Gaat het juist nog makkelijk? Of heb je misschien al toegegeven aan je oude gewoontes? Voor veel mensen is het volhouden van goede voornemens in het begin makkelijk. Je bent super gemotiveerd en helemaal in je element. Je komt in een positieve flow en dat voelt fijn. Maar na een paar weken zwakt dat gevoel af; het wordt gewoon. De beloning blijft uit en je moet alles op alles zetten om te zorgen dat je goede voornemens niet mislukken.

Dat komt omdat veel mensen het ontzettend moeilijk vinden om écht te veranderen. Het is niet voor niets dat we ieder jaar dezelfde goede voornemens hebben ? . Toch is een verandering vaak wél wat er nodig is om je doelen te halen. Maar hoe doe je dat? Mijn advies? Stop met ‘lege’ goede voornemens en voel wat je écht nodig hebt om gezonder en energieker te worden. Niet volgend jaar, maar gewoon nu.

Schrijf het op!

Om een echte verandering te maken in je leven, is het belangrijk om te voelen waar jij echt gelukkig van wordt. Wat maakt je blij? Tijd voor een oefening! Zet een pot thee, zoek een rustig plekje en ga zitten. Pak pen en papier erbij en geef antwoord op deze vraag:

Ga terug in de tijd. Naar je jeugd, je schooltijd, je eerste liefde of je eerste baan. Wat vond jij leuk om te doen in die tijd? Waar was je altijd te vinden? En waar kreeg jij energie van?

Schrijf zo veel op als je wilt, desnoods A4-tjes vol. Alles wat bij je opkomt schrijf je op. Er is geen goed of fout, als het voor jou maar belangrijk was.

Pak nu een nieuw stuk papier en schrijf op:

Hoe is dat nu? Waar word jij gelukkig van? In je privéleven, maar ook op je werk. Wanneer ervaar jij geluksmomentjes?

Maak tijd voor me-time

Kijk nu eens goed naar de dingen die jij hebt opgeschrevenen maak een top 5 (of top 10) van de dingen waar jij blij van wordt. Dat mogen zowel dingen van vroeger zijn, als dingen die je nu fijn vindt om te doen.

Bijvoorbeeld:

  • Winkelen met een vriendin
  • Een avondje oude films kijken
  • Appeltaart eten bij dat kleine koffietentje in de stad
  • Puzzelen
  • Een strandwandeling maken

Pak nu je agenda erbij en plan voor de komende twee weken minimaal twee van de geluksmomenten per week voor jezelf in. Dit zijn momenten die even helemaal voor jou zijn. Want als jij jezelf niet op één zet, kun je nooit verwachten dat het je lukt om je doelen en voornemens te halen. Door tijd voor jezelf in te plannen, kom je weer in de flow van je leven terecht.

Waarom goede voornemens mislukken: geen aandacht voor je eigen geluk

Een belangrijke reden waarom veel goede voornemens mislukken, is omdat ze je niet per se gelukkig maken. Stel, je wilt vijf kilo afvallen, maar je wordt heel gelukkig van een lekker taartje op z’n tijd. Het wordt héél lastig voor je om al die lekkere gebakjes te laten staan terwijl je uit alle macht probeert om je streefgewicht te bereiken. Gun je jezelf af en toe een lekker stuk appeltaart of een smeuiige carrot cake, dan verpest je daarmee heus niet al je inspanningen om af te vallen. Maar je maakt het proces wél een stuk leuker voor jezelf.

Onthoud: net zoals alles in het leven gaat ook het volhouden van je goede voornemens met vallen en opstaan. Op sommige dagen ben je super enthousiast en ga je er vol voor en op andere dagen moet je iets meer aan je eigen geluk denken. Vergeef jezelf de fouten die je onderweg maakt en zie het als een reis naar een blijvend effect!

Kun je niet voor jezelf kiezen?

Waarom mislukken jouw goede voornemens? Merk je dat je het lastig vindt om een top 5 te maken? Gun je jezelf de tijd niet om iets voor jezelf te doen? Maar heb je daar eigenlijk stiekem wel behoefte aan en wil je erachter komen wat jou tegenhoudt?

Als coach loop ik graag met je mee. Samen werken we aan jouw hulpvraag. Met gesprekken krijg je voor jezelf helder waar je staat, waar je graag naartoe wilt en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Wil je meer weten over coaching? Kijk dan eens bij mijn coachingsaanbod.

Dolores