Opstaan, ontbijten, computer aan en de dag begint. Thuiswerken is inmiddels een automatisme geworden. Ik betrapte mijzelf erop dat ik de extra tijd die ik krijg doordat ik niet hoef te reizen besteed aan mijn werk en niet aan mijzelf, aan ontspanning. We weten vaak wel wat goed voor ons is en toch doen we het niet altijd.
Heel erg gek is dat ook niet. Er komt veel op ons af en alles wordt uitvergroot sinds we aan huis gekluisterd zijn. Aan figuurlijk thuiszitten kunnen wij op dit moment weinig doen maar waar we wel iets aan kunnen doen is letterlijk STIL zitten.
Recente studies over wat je kunt doen tegen de gevolgen van het coronavirus, zoals somberheid en inactiviteit, laten zien dat bewegen enorm helpend is. Hier maakte hoogleraar neuropsychologie: Erik Scherder (bekend van De Wereld Draait Door) een erg goed filmpje over. Hij legt uit dat stress begint in een bepaald gedeelte van je hersenen. De ‘frontale lob’ remt normaal gesproken informatie voor de amandelkern in je hersenen omdat de amandelkern zeer gevoelig is voor angst en negativiteit. Bij langdurige of chronische stress wordt deze remming echter minder waardoor de amandelkern meer ruimte krijgt om actief te worden. Dit merk je doordat je eventueel minder controle hebt over emoties, angsten, sombere gevoelens en een korter lontje krijgt.
Afgelopen maanden kwam er veel naar nieuws binnen via verschillende (social) mediakanalen waardoor het niet gek is dat veel mensen nu stress, somberheid en angst ervaren. Het vraagt veel van ons om optimistisch te blijven maar wat helpt is: bewegen! Combineer dit met in de natuur zijn dan merk je dat je makkelijker contact maakt met jezelf én de natuur. In plaats van negatief nieuws stel je jezelf zo open voor positieve impulsen. Impulsen die je binnenkrijgt via meer zintuigen dan alleen zien en horen. Ik pas dit zelf toe door veel te wandelen en naast fysiek ook mentaal in beweging te blijven. Hier helpt yoga natuurlijk bij maar ook mezelf mentaal blijven uitdagen en ontwikkelen door bijvoorbeeld het volgen van online webinars en cursussen. Ik vind het brein zo interessant. Het is eigenlijk ingewikkeld maar toch ook weer simpel vooral op de manier waarop Erik Scherder het uitlegt. Bekijk het filmpje hier.
Wandelen verlaagt je stressniveau en dat is waar iedereen denk ik nu wel behoefte aan heeft. Het geeft rust, plezier, ontspanning maar ook inzichten. Dat maakt dat wandelen zich uitstekend leent voor een goed gesprek.
Heb je moeite met het zetten van de eerste stap of ga je liever niet alleen naar buiten? Ik loop graag met je mee als (wandel)coach. En het mooie van een coach is: een coach heeft geen oordeel. Ik geef geen adviezen maar ik begeleid je. De antwoorden waar je naar opzoek bent liggen namelijk al in jezelf. Het kan zijn dat er nu een waas overheen ligt en dan is het mijn taak om je te begeleiden en je te laten zien wat er onder de waas verborgen ligt. Want je doet het zelf maar niet alleen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van coaching? Bekijk het aanbod op mijn website.
Liefs, Dolores