je weet pas wat je wilt

als je weet wie je bent

Mijn Werkwijze

Tijdens de coachsessies maakt ik gebruik van verschillende methodieken. Ik kijk per keer waar jij behoefte aan hebt en wat jou verder kan helpen in jouw proces.

Een aantal mogelijkheden zijn bijvoorbeeld yoga bij stress en burn-out klachten, Neuro Linguïstisch programmeren, de vitaliteitspiramide en meer.

 

NLPNeuro Linguïstisch Programmeren

NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en verwerken en hoe wij daarop vervolgens reageren. Het geeft inzicht in hoe jij de wereld waarneemt.

Hoe denk je precies en wat voor een effect heeft dat op jouw gedrag, in je omgang met andere en hoe je je voelt. De verschillende modellen uit NLP zijn erop gericht om problemen op het juiste niveau aan te pakken. Het geeft je opnieuw richting in je leven en zorgt voor een duurzame verandering.

Systemisch werken

Systeemgericht werken is gebaseerd op de systeemtheorie, een beschrijving van de werkelijkheid die ervan uit gaat dat niets en niemand op zichzelf staat, maar juist functioneert binnen een groter geheel. Je leeft als mens in allemaal verschillende systemen. Je familie, je vereniging, je werk en je vriendenkring. Zo kun je jezelf en de problemen die je ervaart nooit helemaal los zien van de systemen waarin jij verkeert. 

TA – Transactionele Analyse

Ervaringen in je vroege jeugd hebben een grote invloed op het gedragspatroon van jou als volwassene. We blijven deze patronen herhalen puur uit gewoonte en zijn ons er vaak niet van bewust. Deze patronen werken door in ons dagelijks leven zowel privé als in werksituaties. Niet alle gedragspatronen zijn nog functioneel. Transactionele Analyse (TA) helpt om deze te leren zien en te leren analyseren en daardoor ontstaat persoonlijke ontwikkeling.

De kern bij deze methodieken is dat elk individu deel uitmaakt van een groter geheel en daardoor wordt beïnvloed, maar ook zelf invloed uitoefent op het geheel.

Vitaliteitspiramide

Wanneer we het hebben over vitaliteit gaat het over veel meer dan alleen gezond eten en bewegen. Het gaat over de manier waarop je denkt, je vriendschappen en jouw doel in het leven. Dit is de drijvende kracht van de vitaliteitspiramide; zingeving. Wat vind je belangrijk? Wat zorgt voor energie?

Schrijfopdracht

Van je hoofd naar je hart! Wanneer je veel stress ervaart zit je ‘in je hoofd’. Je bent aan het piekeren, kunt niet kiezen, zie je allemaal beren op de weg en zo loop je vast in je hoofd. Schrijven is een mooie manier om je hart te laten spreken. Al schrijvend ga je in gesprek met jezelf en ontstaan er inzichten en antwoorden. Je leert weer te luisteren naar je gevoel, je intuïtie en je verbeeldingskracht.

Focusing

Als gedragspatronen belemmerend werken, voel je dat ook in je lichaam. Het gaat om iets dat aanvankelijk vaag is, maar toch betekenis heeft. Je gaat onderzoeken waarom je in bepaalde situaties gaat verkrampen, je je niet meer vrij voelt en je adem onrustig wordt. Focusing leert je deze signalen herkennen en erkennen. Je gaat leren wat de triggers zijn waardoor jij in je gedragspatroon schiet.

Mindfulness

Om jezelf te bevrijden van gedragspatronen, zal je allereerst ook vrij moeten zijn van de overtuigingen die jouw gedragspatronen veroorzaken. Mindfulness helpt je om volledig in het moment te zijn zonder oordeel te hebben over je gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties. Er is geen goed of fout. Je zet jezelf als het ware even stil in het moment.

In die stilte zullen emoties eerder worden gevoeld en kunnen ze de ruimte krijgen. Vaak kan het even duren voordat je weer bij je gevoel kunt komen, zeker als je jezelf lang niet hebt toegestaan om te voelen en veel hebt weggedrukt.

 

Meditatie

Meditatie gaat niet over het stilzetten van je gedachten. Je zult altijd gedachten hebben. Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kunnen laten komen. De controle loslaten en te leren dat het maar gedachtes zijn. Je lichaam komt daardoor in een rust stand en je leert om in het moment te leven.

Adem-, ontspanningsoefeningen

De adem is een krachtig middel tot bevrijding. Wanneer je stress ervaart heb je de neiging om je adem in te houden of te versnellen. De adem is sterk verbonden met je emotionele toestand. Het is de bedoeling dat emoties stromen en dat ze gevoeld worden. Wanneer emoties onderdrukt worden raakt de natuurlijke ademhaling al snel verstoord, wat invloed heeft op je hele lichaam.

De adem is een natuurlijk proces, je hoeft er geen moeite voor te doen. Voor veel mensen is dit niet meer zo vanzelfsprekend.

Yoga bij stress en burn-out klachten

Bij Yoga komen Mindfulness, Meditatie, adem- en ontspanningsoefeningen allemaal samen. Maar zonder inspanning geen ontspanning! Tijdens een yogales wisselen we lichamelijke oefeningen af en staat de adem centraal. Door het gebruik van de adem en deze te leren vertragen, breng je je gedachten tot rust en verminder je stress. Regelmatig een yogales volgen zorgt voor een soepel en gezond lichaam. Daarnaast kan yoga ook een effectief hulpmiddel zijn in coachingstrajecten en gebruik ik yoga bij stress en burn-out klachten.

 

Ik geef wekelijkse lessen Hatha Yoga en Yin Yoga. Ben je enthousiast geworden en zou je wel eens een proefles willen volgen? Neem dan een kijkje op de website van Yoga bij het park

 

Wil je meer informatie over de combinatie Coaching en Yoga bij stress en burn-out ? In mijn blogs ga ik hier wat dieper op in.

 

Dolores is Stress & Burn-out Coach en Yogadocent en begeleidt bij Stress, Burn Out en het (her) vinden van Balans. Zij gaat uit van jou als geheel en zal zich daarbij richten op het mentale, fysieke en emotionele gebied. Door middel van yoga en persoonlijke coaching bij stress breng je die drie weer in verbinding met elkaar en zal je meer rust en balans ervaren in je dagelijkse leven.
werkwijze - yoga bij stress en burn-out klachten - eerste hulp bij stress en burn-out

Volg mij op social media

Contact

0611153717
hallo@doloresb.nl