Versla de winterdip: vijf tips op basis van Ayurveda

door | dec 20, 2019 | Blog

Versla de winterdip - vijf tips op basis van Ayurveda

‘s Winters lijkt het wel alsof alles nét even wat meer moeite kost. De dagen zijn korter, buiten is het koud en nat en het lijkt alsof het nog een eeuwigheid duurt voordat de lente begint. Wees gerust, je bent niet de enige die daar last van heeft. De winterdip is een veelvoorkomend syndroom waar jaarlijks meer dan een miljoen Nederlanders last van heeft. In deze blog delen we vijf tips om de winterdip de baas te blijven op basis van Ayurveda, de traditionele Indiase gezondheidsleer.

Ayurveda betekent letterlijk ‘Wetenschap van het leven’. De verbinding tussen de natuur en jezelf staat centraal. In de winter trekt de natuur zich terug, het is de tijd van de winterslaap en kale bomen. Niet zo gek dus dat jij ook de behoefte hebt om te cocoonen en de warmte op te zoeken. In de Ayurveda is de periode van januari tot april het Kapha-seizoen. Hoe kun je dit seizoen zo goed mogelijk doorkomen? Deze vijf tips helpen je door de koude en gure wintermaanden.

1. Pas je ritme aan

Het is belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Ben je veel moe of geïrriteerd? Dat kan een signaal zijn dat je het ietsje rustiger aan moet doen. Dat betekent niet dat je elke dag met een dekentje op de bank moet kruipen en niets meer hoeft te doen. Maar wél dat je je tempo iets omlaag kunt gooien. Op tijd naar bed gaan is ook een goede manier om beter naar je lichaam te luisteren.

2. Winterdip? Blijf in beweging

Van stilzitten gaat niemand zich beter voelen. Blijf daarom actief! Ga bij voorkeur naar buiten, zodat je die broodnodige vitamine D binnenkrijgt. De zon is namelijk o zo belangrijk bij het verslaan van de winterdip. Maak bijvoorbeeld regelmatig een (bos)wandeling, daar knap je enorm van op, zowel fysiek als mentaal. Je hoeft geen uren buiten te blijven; met ongeveer een half uurtje lopen zul je binnen een week of twee al effect gaan merken in je energieniveau.

Yoga is ook een fantastische manier om in beweging te blijven. Een rustige vorm, zoals Yin Yoga, past perfect bij deze tijd van het jaar.

3. Eet de juiste dingen

In het Ayurvedische Kapha-seizoen hebben veel mensen het gevoel uit balans te zijn. Heb je de hele dag door zin in zoetigheden, brood en pasta? Komen de kilootjes er langzaam bij? Dan heb jij ook te maken met een disbalans in Kapha. Eten speelt een belangrijke rol om deze balans weer te herstellen. Focus in je dagmenu’s op verwarmende groenten en kruiden, zoals pompoen, pastinaak, kaneel, gember en kruidnagel.

Tip: Met kaneel, gember en kruidnagel kun je een heerlijke warme drank maken!

4. Verzorg jezelf

In de winter krijgt je huid veel te verduren. De ideale periode dus voor iets meer self-care. Ik smeer mezelf elke avond in met sesamolie. Die warm ik van tevoren op in een oliewarmer en laat de olie dan de hele nacht intrekken. Let op dat je we biologische olie gebruikt, anders ruik je naar een pinda ? De olie zorgt voor een extra laagje en beschermt je tegen de kou. Een Ayurvedische massage met de juiste oliën kan je ook een echte oppepper geven.

5. Hou jezelf warm

Zorg dat je lichaam warm blijft. Als je warm bent, kun je je namelijk veel beter ontspannen. Kleed je dus warm genoeg aan en kies daarbij voor de juiste materialen, zoals zijde ondergoed, wollen sjaal en muts en warme sokken. Om mijn lichaam (en met name mijn onderrug) warm te houden, draag ik in de winter hemdjes gemaakt van een mix van zijde en wol. Voor warme voeten zweer ik bij de geitenwollensokken van Soxs. Naast dat het lekker warm is, is geitenwol ook weer helemaal hip!

Onthoud: als je voeten, onderrug, nek en hoofd warm zijn, scheelt dat al een hoop!

Veel succes met het verslaan van de winterdip!

Dolores