Burn–Out : Helpt yoga bij een Burn-out klachten en stress?

door | apr 15, 2020 | Blog

Helpt yoga bij Burn-0ut en stress

Om je heen hoor je het steeds meer, mensen die ontzettend enthousiast zijn over yoga. Ze voelen zich relaxed en vol energie. Kan yoga je dan ook helpen wanneer je Burn-Out klachten hebt en stress ervaart? Burn-out is lichamelijke, mentale en emotionele uitputting veroorzaakt door langdurige stressvolle situaties. Je hele lichaam ervaart te veel stress en er is geen tijd om te herstellen. Het lukt je maar moeilijk om te ontspannen, je voelt je emotioneel, prikkelbaar en leeg. Je voelt je opgebrand, Burn-Out.

De functie van stress

Een beetje stress is prima. Je hebt het nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Zoals bij een sollicitatiegesprek of examen. Dan zorgt stress ervoor dat je je goed kunt concentreren en dat je alert bent. Wanneer je lichaam stress ervaart maakt het adrenaline aan. Dit hormoon wordt ook wel het vlucht- of vecht hormoon genoemd. Je lichaam komt in opperste paraatheid. Je adem en je hartslag verhogen en je bloeddruk neemt toe. Na je gesprek of examen voel je het als vanzelf weer afnemen. Je bent blij dat het voorbij is, ademt eens diep in en uit, en het is klaar en je voelt je opgelucht. Als de inspanning net zo groot is als de ontspanning, ben je weer in balans en is er niks aan de hand!

Wat gebeurt er bij langdurige stress?

Het kan ook zijn dat je na je gesprek of examen niet meer kunt ontspannen. Het blijft maar doormalen in je hoofd en het lukt je niet om het stop zetten. Het kost je de grootste moeite om te ontspannen. Hierdoor blijft je lichaam stress ervaren. Wanneer je lichaam stress blijft ervaren is je adem snel en oppervlakkig. Dit adempatroon wordt al snel een gewoonte en je creëert enorm veel spanning in de bovenste ribben, je schouders, nek en hoofd. Je kunt deze adem vergelijken met de adem die je hebt als je een tijdje hard hebt gelopen. Spanning in deze spieren kan pijn veroorzaken in nek en schouders, hoofdpijn en er kunnen zenuwen geïrriteerd raken.

Wat kan yoga voor je doen?

Het belangrijkste instrument wat je hebt is de adem en die staat centraal in de yoga. Door je adem te vertragen, breng je je gedachten tot rust en verminder je stress. Yoga geeft je adem- en lichaamsbewustzijn.

Adembewustzijn

Wanneer je in een burn-out zit, verkeren je lichaam en geest in een ‘stress-stand’. Je adem is hoog en oppervlakkig. Door het beoefenen van yoga-en ademoefeningen word je je bewust van je adem. Deze bewustwording zorgt ervoor dat je je adem kunt laten zakken naar je buik en dat je kunt ontspannen.

Lichaamsbewustzijn

Je komt natuurlijk niet zomaar in een Burn-out. Het lange tijd negeren van de signalen die je lichaam heeft afgegeven zorgen er uiteindelijk voor dat je je opgebrand voelt. Je bent constant bezig met het ‘in je hoofd zitten’. Yoga gaat je weer leren om je lichaam te voelen. Waar zit de spanning en hoe kan ik die ontspannen. Door yoga leer je opnieuw luisteren naar jouw lichaam.

Meditatie

Een belangrijk onderdeel van yoga is meditatie. Veel stress ontstaat vaak alleen maar door allerlei gedachten in je hoofd. Nu is het zo dat we nooit vrij zijn van gedachte, maar je kunt jezelf hier wel in trainen. Leren dat je je niet hoeft te verbinden met je gedachte. Je kunt ze zien als kleine wolkjes die voorbijdrijven. De voordelen van yoga op een rij: Een ontspannen adem ervaren Lichamelijke en geestelijke rust Beter slapen (her) vinden van balans Voelen wanneer je (te veel) stress ervaart Het verminderen van stress Leren grenzen aan geven Dus Yoga kan jou helpen om een urn-out te voorkomen of helpen bij je herstel wanneer je in een burn-out zit. Zeker in combinatie met een coach. Heb je ondersteuning nodig? Dan kun je rekenen op mijn hulp. Hierbij alvast een gratis ademoefening voor jou! Liefs, Dolores